NOC VE VILE VOLMAN

A NIGHT AT VOLMAN VILLA

Jedinečné prostředí funkcionalistické Volmanovy vily hostí well-being projekt „Spaní pod hvězdami“, konaný ve dvou termínech 15.-16. srpna a 17.-18. srpna. Pigmentarium pro tento romantický moment připraví ideální vonnou atmosféru i jeden z bodů programu. Dům, ukrytý v rozlehlém parku severně od Prahy, byl vybudován podle myšlenek architekta Le Corbusiera, a tak kromě dlouhých pásů oken a sloupů odlehčeného přízemí disponuje slunečními terasami a velkou střešní zahradou. Právě toto uspořádání domu bylo inspirací pro projekt, který je stejně tak společensky energický jako meditativní - spaní v domě a současně pod širým nebem. Místo pod hvězdami si můžete koupit i vy, a proto jsme se nyní zeptali organizátorek akce Karolíny Kabelky a Zuzany Kadlečkové, co zde můžeme zažít, abychom vás inspirovali a pozvali.

 KAROLÍNA KABELKA
kreativní producentka stojící za projektem Spaní pod hvězdami

Karolíno, co Tě inspirovalo k organizaci přespání ve vile Volman a jaká je Tvá vize projektu?
Jedna naše přátelská snídaně se Zuzkou se přetvořila do kreativního procesu a vzniklo Spaní pod hvězdami. Srdcová záležitost. A vize? Rády bychom, aby Volmanova vila žila a tvořila nezapomenutelné příběhy. Díky našemu letošnímu programu nikdo neodejde s prázdnou. 


Kdo jsou obvyklí účastníci přespání a co mohou od této zkušenosti očekávat?
Řekla bych, že jsou to nadšenci do architektury, jógy, skvělého jídla a především se nebojí překračovat své komfortní zóny. Přeci jen spaní pod širákem není pro každého. Ale v každém zanechá ten hřejivý zážitek, na který naši hosté jen tak nezapomenou. Usínání u padání hvězd za zvuku ambientní hudby? Věřte mi, tohle chcete zažít.


Jaké aktivity a programy plánuješ pro hosty během jejich pobytu ve vile Volman?
Letos si pohrajeme se všemi vašimi smysly. Pogram oficiálně začneme prohlídkou dechberoucí vily Volman. Během prohlídky se bude servírovat degustační večeře od Marcely Vuong, která si pro nás připravila fusy vietnamského street foodu. U západu slunce si připijeme dobrým vínem a za zvuků ambientní hudby se ponoříme do debat či říše snů. Při východu slunce nás čeká ranní lekce jógy s Adél z Yoga Movementu, kde ukotvíme mysl pomocí dechu a svoji pozornost zaměříme na sebe. A jako třešničku na dortu jsme si pro vás připravili hru s vůněmi, kterou nás provede Tomáš z Pigmentarium. 


Můžeš sdílet nějaké nezapomenutelné příběhy nebo momenty z předešlých přespání ve vile? Co na hosty nejvíce zapůsobilo?  
Půlnoční koupání v zahradách Volmanovy vily nebo počítání padajících hvězd. Nespočet nových konverzací a prolnutí bublin, zdánlivě neprotnutelných. To vše a mnohem víc, si s námi letos může zažít kdokoliv. V omezeném počtu. Na každý termín máme totiž vypsaných 20 míst. Chceme našim hostům poskytnout prostor. Třeba na to si vilu v prvních ranních paprscích sám projít. 



ZUZANA KADLEČKOVÁ
kurátorka vily Volman & co-producentka stojící za projektem Spaní pod hvězdami

Zuzano, mohla by si nám přiblížit historii vily Volman a jaké osobní pouto máš k tomuto místu? 
Příběh Volmanovy vily je takovým odrazem osudu české společnosti v posledních sto letech. Pro jeho začátek se musíme vrátit do meziválečného Československa, kdy se továrník Volman rozhodne zhmotnit sen o reprezentativním sídle a novém domově. Architekti Karel Janů a Jiří Štursa navrhují avantgardní vilu, ve které Volmanova rodina stráví bohužel jednu jedinou dekádu. Po roce 1948 jsou vystěhováni, z vily se stává politické školící centrum a později mateřská škola. Vinou lidské bezohlednosti a vandalství dům po sametové revoluci končí v naprosto dezolátním stavu. Od každého dna se lze odrazit, a to se stane na přelomu tisíciletí. Noví vlastníci jsou si vědomi výjimečnosti stavby a rozhodnou se investovat do náročné a citlivé obnovy. V tento okamžik přichází dům i do mého života, na záchraně vily se nemalou mírou podílí můj tatínek. Já to celé pozoruju spíš zdálky. Až postupně dozraju k rozhodnutí, že se budu vile Volman věnovat i profesně. Rozhodnutí významně urychlí rok 2020 a od té chvíle mám jasný cíl. Od dva roky později otevíráme brány veřejnosti už jako člen světové sítě Iconic Houses.


Nocležníci mají ve vile možnosti zkoumat i její renovaci. Co by určitě neměli přehlédnout? 
Den a noc ve vile je mimořádnou událostí. Interiér, který je běžně prezentovaný jako výstavní expozice, se promění ve Vaše skutečné bydlení. Přehlédnout tak nemůžete naše mramorové koupelny. Původní barevné vany ze 30. let, která na fotografiích obletěly několikrát svět si zcela jistě zamilujete.  


Jakým způsobem se vila Volman zapojuje do místní komunity a jaký má vliv na kulturní dění v regionu?  
Josef Volman byl čelákovickým Baťou, jeho příběh je pro místní obyvatele dodnes velmi živý. Nejstarší generace si k nám přijde zavzpomínat, návštěvy pamětníků jsou nesmírně emotivní okamžiky. Často nám hosté přinesou i nějaký předmět spojený s historií vily. Nedávno jsme do sbírky získali křišťálové příbory, které byly svatebním darem Josefa Volmana jeho osobnímu řidiči. V takové okamžiky nás nabíjí energií a utvrzují, že jdeme správnou cestou. Na kulturní události se k nám návštěvníci vrací, koncerty klasické hudby už si vybudovali svou komunitu stálých návštěvníků.


Jaké jsou vaše plány do budoucna pro vilu Volman? Vidíte ji jako místo pro podobné projekty nebo máte jiné vize?
Od začátku jsem věděla, že vilu nechceme zakonzervovat jako muzeum první republiky. Esencí značky je spolupráce se současnou scénou, českým designem. V tom chceme rozhodně pokračovat. Spaní pod hvězdami je projekt, který si s Karolínou hýčkáme hodně blízko u srdce. Je to event, kterého bychom se samy chtěly účastnit. Děláme, co nás baví.