ARTURO OBEGERO

ARTURO OBEGERO


Rozhovor s fotografiemi Leny Knappové vznikl pro magazín BLUE PAPER č. 18 a za Pigmentarium ho s módním návrhářem vedl David Ševčík.



A
bsolvent prestižní londýnské Saint Martin Art School, Arturo Obegero, se po krátké praxi u domu Lanvin vrhl do svobodných, ale bouřlivých vod tvorby pro vlastní eponymní módní značku v Paříži. Dosud představil devět couture kolekcí, silně ovlivněných oblíbenými tématy jako je hnutí Neo Noire, surrealismus nebo dramatická tvorba. Svou prací se drží v ústraní a stejně tak uprostřed dění metropole módy. S respektem, nebo spíše s pochopením pro současné módní cesty, do ní vrací prvky charakteristické pro dvacáté století. Vysoké řemeslo, osobitost a vlastní tvůrčí ideu. Před třemi lety prezentoval poprvé svou kolekci na pánském pařížském týdnu módy a v témže roce představil pod svou značkou také první parfém. Za jeho vznikem stála náhoda i otevřenost novým věcem, když se v bezprostředním a zprvu zcela nezávazném rozhovoru se zakladatelem českého parfumérského domu Tomášem Ricem shodl na myšlence spolupráce. V Pigmentariu tak na základě Arturova kreativního zadání vznikl v omezeném počtu kusů parfém pojmenovaný španělsky Azabache (obsidián). Parfém, který nosí také Arturova oblíbenkyně a zákaznice Róisín Murphy, je jedním z příkladů, jak díky Arturově lehkosti i připravenosti vznikají další milníky jeho tvůrčí cesty. Z pozice mladého tvůrce na startu kariéry má již za sebou realizaci slavného rudého flitrového overalu pro Harryho Stylese, ve kterém odstartoval promo svého posledního alba. Pro nápadné prvky jeho autentické tvorby se nedávno rozhodly také Adele a Beyoncé. S návrhářem jsme si povídali před jeho pražskou módní přehlídkou během MBPFW, v rámci širšího programu k uvedení nového parfému Azabache Chapter 2.


"První dojem" hraje ve vnímání druhých lidí zásadní roli. Teď je ten moment! Co bys o sobě mohl na úvod říct jednou větou (OK, v pár větách), aby sis čtenáře upoutal?
Hmm, nerad se definuji. Myslím, že na takové otázky navíc lidé vždy odpovídají, jak jsou skvělí. Raději nechám čtenáře, aby si vytvořili vlastní představy. Nicméně si myslím, že kvůli dramatu a “eleganci” mé práce mají lidé o mně obvykle jinou představu a jsou překvapeni, když mě potkají. Jsem většinou úplný opak! 


Co právě teď hýbe pařížským módním světem?
Doufám, že jsem to já, zvlášť po představení mé nové kolekce v červnu!


Cíle tvůrců módy se v průběhu doby proměňují. Kdysi se ženy vysvobozovaly z korzetů, oblékaly do kalhot a byla hledána nová funkční řešení. Co je podle tebe hlavním tématem módy dnes?
Móda je odrazem našeho světa a pomáhá společnosti v rozvoji. Bohužel byla vždy také elitářským světem, jehož výsad si užívalo jen několik málo lidí. Dříve byla móda političtější a autentičtější k vaší osobnosti. Když jste na ulici viděli punkera, věděli jste, jaké hodnoty má a za čím si stojí. Nyní je to moodboard. Můžete jít do jakéhokoli obchodu a stát se punkerem za 5 minut, takže si nejsem jistý, jestli může být móda dnes politická a radikální… Zajímají klienty poselství za oblečením, nebo je zajímá jen to, jak to vypadá na fotce?

Osobně věřím, že hlavním tématem dnešní módy je diverzita a udržitelnost. A zejména to druhé, protože pokud se nestaráme o náš svět, nebude brzy o co se starat nebo za co bojovat. A ani jedno by nemělo být využíváno jako marketingový nástroj.


Co definuje tvůj vlastní styl? Co je tvým tématem?
Snažím se vytvářet romantické, svůdné a sofistikované oblečení s duší, které lidi vede ke snění. Chci, aby se v mém oblečení cítili a vypadali lépe, a aby bylo vytvářeno zodpovědně a s láskou.

 

Marketing posledních dekád dokázal změnit v módě vnímání toho, co je luxus. Dnes jím, zdá se, může být pouhé logo. Co podle tebe dává skutečnou hodnotu oděvu?
Myslím, že definice luxusu se mění. Jen proto, že něco je drahé, to automaticky neznamená, že je to i luxusní. Naše generace vyrůstala s designéry jako Alexander McQueen, kde neuvěřitelné řemeslo a dramatický příběh byly poeticky všité do jeho kolekcí. Dnes je mnoho značek, které dělají tolik podobných věcí. Věřím, že vyprávění příběhů je zásadní pro tvorbu oblečení s duší a podstatou, jinak je to jen další pár kalhot.

Co se týče marketingu a logomanie, chybí mi doba, kdy vysoká móda vypadala jako vysoká móda, a ne jako merch. Jenomže to je důsledek dnešní posedlosti neomezeným růstem a dosahem.


Co je na dnešním módním světě lepší než kdy bylo, a o co jsme naopak možná přišli (a třeba se k tomu jednou vrátíme)?
To je složité téma. Na jednu stranu miluji, že je móda nyní otevřená všem, podobně jako byla v určitém okamžiku „otevřena“ mně díky internetu. Pamatuji si, když jsem vyrůstal jako dítě na maloměstě a nikoho kolem móda nezajímala nebo o ní nevěděl. Sledoval jsem přehlídky Nicolase Ghesquièra pro Balenciagu nebo Riccarda Tisciho pro Givenchy, aniž bych měl kohokoli, s kým bych to mohl diskutovat nebo komentovat. Ale nyní je móda v módě, a když se něco stane mainstreamovým a industrializovaným, má to tendenci stát se také povrchním a řídit se jen čísly. Myslím, že se nacházíme v době, kdy jsme přesyceni velkým marketingem s nedostatkem módy. Všeho je hodně a všichni se snaží dosáhnout toho prázdného virálního momentu nebo slavné/narcistické osobnosti. Nicméně taková je doba, ve které žijeme, a musíme se přizpůsobit, abychom prosperovali. Ale chybí mi doba, kdy oblečení promlouvalo.


Obléknout mimořádnou osobnost je splněným snem. Nebudeme předstírat, že ne. Ve tvých modelech už jsme viděli Beyoncé, Adele i Harryho Stylese. Neber nám iluze, ale nech nás i tak trochu nahlédnout do reálného zákulisí?
Upřímně, je pro mě těžké tomu uvěřit stejně tak. Na své značce pracuji teprve čtyři roky a to, že jsem již oblékl některé z mých oblíbených umělců, je splněným snem.

Je to skutečně kolaborativní proces s umělcem a jeho týmem. Například s Beyoncé se vše odehrálo díky Michaelu Handlerovi (PA Beyoncé). Reagoval na mé stories z koncertu Renaissance v Paříži a okamžitě jsme si padli do oka. Poslal jsem mu asi pět PDF plných ilustrací a nápadů a oni společně s Beyoncé vybrali a označili, co se jim líbí, co potřebuje, aby mohla vystupovat na pódiu, atd. Proces navrhování trval asi měsíc a pak jsme měli dva týdny na realizaci. Potvrdili, že to na sebe vezme hodinu předtím, než šla na pódium. Nikdy na ten okamžik nezapomenu, já a moje máma jsme křičeli do telefonu!


Od roku 2021 spolupracuješ s pražským parfumérským domem Pigmentarium. Po první společně produkované limitované vůni přichází na trh parfém Azabache Chapter 2. Jakou iluzi má nová vůně vyvolat?
Když jsme v roce 2021 připravovali AZABACHE, chtěli jsme vytvořit exkluzivní parfém, který by byl ultimátní zbraní svádění. Chtěli jsme, aby byl zásadně romantický, s kombinací „mužských“ a „ženských“ olfaktorických nót, které by vás okouzlily jako nápoj lásky.

Po úspěchu AZABACHE jsme si přáli v naší spolupráci pokračovat a napsat další kapitoly tohoto příběhu, jako v románu. Pro AZABACHE CHAPTER 2 jsme chtěli uchovat původní romantickou auru, ale posunout některé elementy a hrát si s více balzámovými notami, aby vůně byla více „odpočinková“ a „meditativní".




Na čem právě pracuješ?
Aktuálně pracuji na nové kolekci AO, která bude představena 20. června v Paříži během nadcházejícího pánského PFW. Je to desátá kolekce, kterou jsem ve své kariéře vytvořil, a rozhodně moje nejlepší. Nemůžu se dočkat, až ukážu, co připravujeme!